2010. május 2., vasárnap

Pusztíts és rombolj! Crash and Burn


Charles Band 1990-ben megjelent videofilmjét nézve egy sor film ugrik be az embernek. De ez nem feltétlenül a direktor hibája, mindinkább a forgatókönyvíró, J. S. Cardone-é, aki nem csak forgatókönyvíróként tevékenykedik, hanem már rendezõként is debütált többek között a 8MM 2 címû videofilmmel. Lebecsmérelni a Pusztíts és rombolj!-t pusztán egyszerûsége és sablonos mivolta miatt azonban nem érdemes. A film bár tele van - valószínûleg nem szándékos - utalással, a témája mégis hagy némi nyomot az emberben.
A nem túl távoli jövõben az egész világ a globális felmelegedéssel küszködik. Kimenni a napra védõruha nélkül akár végzetes is lehet. Az Egyesült Államok területén elõforduló freonkibocsátásokat a rettegett Unicom nevû szerv ellenõrzi. Tyson (Paul Ganus), az Unicom egyik tagja épp’ egy elhagyatott sivár vidéken álló tévéállomást ellenõriz, amikor végül úgy dönt - mivel szimpatikusnak találja az ott dolgozó embereket -, hogy ott tölti az éjszakát. Ám még le sem hunyják a szemüket, a terület igazgatóját valaki máris elteszi láb alól. A gyilkosról annyit sikerül csak megtudniuk, hogy valószínûleg egy android. Ekkor elkezdõdik a nyomozás, ami egyre több érdekességet rejt magában…
A Pusztíts és Rombolj! nem sokban különbözik a többi B-filmtõl, azonban a több filmbõl összetákolt cselekmény miatt még nem lehet csak úgy nemtörõdöm módon félrehajítani a sarokba. Bár a párbeszédek legtöbbször sablonosak és kiszámíthatóak, azért mégiscsak van bennük némi értelem; és kezdenek érdekesebbé válni, amikor végre felüti fejét egy-két olyan téma is, mint a technikai fejlõdés árnyoldala - az új veszély, ami még a pokoli melegnél is nagyobb problémája az emberiségnek. A klasszikus technofóbia vegyül a kegyetlen, utópikus környezettel, némi társadalomkritikus elemmel. Ebbe azonban nem kicsit belerondítanak a teljesen fölösleges, dramaturgiailag megalapozatlan szexjelenetek, melyek olyannyira spontán (két mondat után) jönnek létre, mint egy átlagos pornófilmben. Egyszóval a Pusztíts és rombolj!-ban minden megvan, ami egy másodvonalbeli, igazi trash-filmhez kell. Maga Ed Wood sem alkothatta volna meg másképp.
Hogy mi idézi meg még a nagy trash királyt? A kivitelezés szegényes egyszerûsége, melyet betudhatnánk a jövõ sivár és kopár világának, itt azonban inkább pénzhiányról van szó. Vagyis: aki úgy vág neki ennek a filmnek, hogy nagy trükköket és gyönyörködtetõ látványt akar látni, az igen kellemetlenül csalódni fog: a legtöbb jelenet egy-egy rendkívül sötét szobában játszódik, melyben csak egy „gyertyafényû” lámpa világítja meg az éppen szeretkezõ vagy éppen nem szeretkezõ szereplõket (leszámítva egy zuhanykabinos szeretkezést és egy-két külsõ jelenetet). Ettõl függetlenül az operatõri munkát lehet korrektnek tekinteni: nem túl hatásvadász - annak ellenére, hogy ez kötelezõ lenne ebben a mûfajban -, hanem inkább festõi, mesélõ jellegû, sejtetõ.
Mint már említettem, a filmet nézve elég sok film ugrik be a nézõnek: amikor a gonosz android arca megsérül, az megszólalásig hasonlít a Terminátorra, sõt egy idõ után még a mozgása is kiköpött mása lesz. És egy röhejes vérteszt erejéig pedig újra átélhetjük A dolog feszültségeit is. Ez nem is lenne gond, ha megfelelõ minõségû lenne a frázis. Ezt valamennyire azért kompenzálja egyes színészek alakítása. Az egyik fõszereplõt, Quinn-talakító Bill Moseley alakítása például roppant élvezetes, fõleg a trash-rajongóknak okozhat pár kellemes percet. De ott van még a meglehetõsen szimpatikus nõi fõszereplõ, Megan Ward, aki hitelesen alakítja az aranyos, kiskorú, mûszaki ezermesterlányt. De azért a többi szereplõ is okoz némi meglepetést.
Összegezve a fentieket: a film nem olyan rossz, nézhetõ, de nem felejthetetlen. Egyszer érdemes megtekinteni, mert aki rajongója a gagyi filmeknek, az jókat derülhet a néhol sablonos dialógusokon, s a felettébb ismerõs jeleneteken. Persze a vízió nem áll mérföldekre az igazságtól, elképzelhetõ, hogy egy kis idõ elteltével a történet többé nem sci-finek fog számítani, hanem pusztán csak egy drámai életképnek.


A film címe: Pusztíts és rombolj! Eredeti cím: Crash and Burn Rendezõ: Charles Band Producer: David DeCoteau és John Schouweiler Forgatókönyv: J. S. Cardone Zene: Richard Band Vágó: Ted Nicolaou Fényképezte: Mac Ahlberg Fõszereplõk: Paul Ganus, Megan Ward, Ralph Waite, Bill Moseley, Eva La Rue, Jack McGee



Online/Letöltés:

http://www.megavideo.com/?v=2W7N7CRT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése