2010. május 25., kedd

Blue Velvet HunSub


A színpadias látásmód már kellően megérett a sötét lelkületű David Lynch-ben, mikor leforgatta a korát megelőző Kék bársonyt. A próbavetítések a puha gyomrú nézőkből azonnal a kiátkozott jelzőt csalták elő, pedig talán csak féltek szembenézni a lelkükkel. Bizony, itt kapunk párat övön alul. Lynch neve itt még csak most lesz fogalommá, eleddig csak Merrick és a homoktenger kapcsán emlegették, de már körvonalazódott a Félelem Nagy Mágusa titulus.
A festőien álmos, bugyuta kisváros, Lumebrton pár pillanata: fehér deszkakerítés, vörös rózsák, tűzoltóautó. A világ egyik legjobb kezdő képsora aztán fekete kitinpáncélos bogarak torzsalkodásában csúcsosodik ki, jelezvén Lynch egyik nagy sajátosságát, a felszín alatt alattomban bújkáló Gonoszt. Talán az ő játéka volt az is, hogy a teljesen szűzies, már-már gyermekien naiv Jeffrey (Kyle MacLachlan) egy levágott emberi fület lel a gondosan ápolt bozótosban. Vajon ki és mit hallhatott vele? A kérdésre keresendő a választ, hősünk ellátogat szomszédjához, a helyi nyomozóhoz, Williams-hez (George Dickerson). A rémült detektív megnyugtatja a fiút, hogy az ügy és a bizonyíték jó kezekbe került, nyugodtan hazamehet. De Jeffrey életében először érzi a kitörés lehetőségét, ezért saját szakállára nyomozni kezd a levágott testrész gazdája után, kitéve ezzel magát és őnyomozósága lányát, Sandy-t (Laura Dern) a legnagyobb veszélynek. Göngyölítő hadjárata folyományaként egyre mélyebbre süllyed a bűn és a totális elmebaj bugyrában. A pokol katlanjában pedig ott várja a magát kéjgázzal felpörgető Frank (Dennis Hopper) és annak megzsarolt áldozata, a szexi Dorothy (Isabella Rossellini). Hogy a félelmes útvesztőből melyikük miként talál ki, természetesen mindvégig finoman rejtve marad.
Lynch-fanatikusok most áldhatják a Mester első Bolex típusú kameráját, a befektetés megtérült. Perverz és beteges alkotás a Kék bársony, pontosan olyan, amilyet a Twin Peaks rendezőjétől várunk. A sejtelmes közelik, szobabelsők, ki nem mondott szavak egy óriási várakozást húznak alá mesterien, megspékelve mindent isteni zenei aláfestésekkel. Egy ilyen misztikus „izé” tálcán kínálja az eltévelyedést az idősíkok közt, de Lynch-nek itt még tartalékon a keze: ez egy lineáris alkotás, van eleje, közepe és vége. És megvan az utóélete. Valódi amerikai klasszikus lett belőle, formanyelvi bravúr, „parás” történetvezetéssel. A végére a Gonosz kicsit megpihen, és boldogan él mindenki… amíg nem jönnek a zártosztály további tagjai: a magnetofonos FBI-os, a kígyóbőr zakós Cage és a borotvált szemöldökű törpe bújtak még elő a bársony ráncai közül. De ők is tudják, Dorothy Vallens-szel a színpadon egyikük sem veheti fel a versenyt...

Felirat benne!


Letöltés:
http://www.megaupload.com/?d=YE1H7WCZ
http://www.megaupload.com/?d=S9DOKF45

Jelszó:
http://baddreams-pistolero.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése