2010. június 17., csütörtök

Alienator (1990) hubDub


Még mindig iszonyat és rettegés mardossa szívemet, ha az Alienator-ra gondolok - ismét egy igazi gagyi vérfos következik!

Alienator

Vegyük az Alient, keverjük össze a Terminatoral: így kapjuk meg az Alienatort. Ez járhatott annak az észlénynek a fejében, aki ezt a filmet megírta!

Az alacsony költségvetés tényét sokan összekeverik azzal, hogy most aztán bármilyen gagyiságot meg lehet csinálni, holott önmagában a pénzhiány nem hatalmaz fel senkit audiovizuális szemét gyártására.

A rendező Fred Olen Rayt pedig senki sem lőtte tarkón - sőt nem is csak ez az egyetlen filmje, hanem egész komoly (IMDB-n 2 körüli átlagot képviselő) filmográfiája van már az Alienator előtt is - ami nyilvánvalóan azt jelenti hogy van igény a gagyi sci-fi-re is!

Ez az igény számomra vakfolt. Azt is el tudom képzelni hogy ezek a filmek annyira olcsók, hogy a (VHS) dvd forgalmazás során "véletlenül" eladott - pl. a cím miatt valami komolyabb filmmel összekevert, vagy folytatásnak gondolt téma miatt veszik meg talán annyian, hogy megérje. Talán a tévés jogokkal együtt bejön a saccra ötezer dolláros büdzsé.

Már csak az a kérdés, hogy akad-e elégedett néző - mert olyat én elképzelni nem tudok!

Adott egy űrbörtön, ahol kegyetlen bűnözőket végeznek ki valami rejtélyes - ám roppant ostobán kivitelezett és effektezett - módszerrel. Senkit ne tévesszen meg hogy a díszlet olyan, mintha egy cukorgyárban lennénk - lehet, hogy valójában kenyérgyárban vagy tejüzemben vették fel, bár vannak infóim arról, hogy ezt a díszletet már két másik, nyilvánvalóan hasonlóan színvonalas filmhez használták. Igaz, az még a hetvenes években volt, majd húsz évvel korábban!

Alienator - Jan Michael Vincent

Első blikkre úgy tűnt, a film főszereplője a "lecsúszott színész"-ként aposztrofálható Jan-Michael Vincent lesz. Róla annyit kell tudni, hogy az 1960-as években kezdte pályafutását és legismertebb a 80-as években lett, az Airwolf sorozat helikopterpilótájaként. Innen aztán 1990-re az Alienator és egyebek szintjéig jutott. A legfőbb érdekesség vele kapcsolatban hogy állandóan részt vett vagy előidézett közlekedési baleseteket - az egyik még tűrhető filmjében úgy alakítja a főgonoszt, hogy a kórházból bicegett ki a forgatásra, összetört fejjel.

Nos, ha már ennyit beszéltünk róla, elárulhatjuk, hogy nem a Vincent által alakított figura a főszereplő - és nem is ő a címszereplő.

Az "innen még senki sem szökött meg" űrbörtön roppant biztonsági intézkedései ellenére egy nagyon rettenetes bűnöző - aki egy több ezer áldozattal járó galaktikus zendülés halálraítélt vezetője - megszökik. Már azzal indít a film, hogy emberünk lopakodva próbálja szerelni a rácsot, véletlenül pont akkor, amikor a történetbe kapcsolódunk, hogy átéljük a helyzet súlyosságát. Mellékesen a halálraítélet végrehajtásának napján vagyunk - biztos csak ma jutott eszébe a rácsot bütykölni!

Alienator

Oszt' nem hiszitek el, de van neki egy papírzacskója, ami először rejtélyesen mozog a sarokban. Ebben valójában csúnya gonosz vérengző bogarak vannak, amik beeszik magukat majd egy elképesztő akció során az egyik őr arca helyetti gumibábuba. Persze addig az őröknek nm tűnt fel, hogy a teljesen rácsos oldalú cellában egy papirzacskó mozog a sarokban. Gondolom amikor hozták a rabszállítók, ezt csak úgy nála hagyták viccből. Vagy a cellában fogta, mert ott ilyenek mászkálnak biztos, de őt nem támadták meg, mert szimpi. A zacskó meg tuti a McDonald's-ból volt!

Hasonló fogyatékos logikával működik az egész film.

Látunk egy hájtek kivégzést, amikor is tekergetik az esztergapadon meg az ipari varrógépen a tekerőket, kattogtatják a kazánház kapcsolókat, mintha ez lenne a jövő technikája - az 1960-as ipari technológia. A gonosz bűnöző meg megszökik és lézerrel lövöldöznek.

Mindeközben az izgalmas zenei aláfestés minőségéről hadd ne emlékezzek meg egy szóban sem, nem igazán ér annyit - még jó, hogy volt akkor már szintetizátor, így nem kelett vele sokat vesződni.

Emberünk az első izgalmas 14 perc után megszökik és a késői főcím után már a ki tudja honnan szerzett űrhajójában látjuk viszont. Vajon hova tarthat?

Na hova?

Most, amikor ezt olvasod, kérdezd meg magadtól: ha nincs pénz egy normális sci-fi-re, vajon hova sodorja a szereplőket a véletlen mindig? (Akár mint a Galactica sorozat 1980-as kisköltségvetésű szánalmas folytatásában?)

Hát perzse hogy a Földre!


Letöltés:
http://www.megaupload.com/?d=ORQ6T6MD
http://www.megaupload.com/?d=HHNQK9TA
http://www.megaupload.com/?d=NB2I1LR6

Jelszó:
http://baddreams-pistolero.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése