2010. június 3., csütörtök

Rémálmok és lidércek(Nightmares & Dreamscape)(2006) FELIRATOS


Zeneszerző: Jeff Beal

Ne tévesszen meg senkit a cím, a minisorozat 8 epizódja nem csak a Rémálmok és Lidércek kötetből vett alapanyagot.

1. The Sound of Silence, avagy Battleground

Itt van például a nálunk Csatatér címen futó novella King első novelláskötetéből, az Éjszakai Műszakból. Nekem az egyik kedvencem, roppant ötletes és jópofa. Röviden arról szól, hogy egy gonosz bácsit megtámad egy rakás játékkatona, pirinyó harci járgány és egyéb halálos veszedelmek.

Néztem is, hogy lehet ebből több, mint 50 perces filmecskét gyártani, de úgy tűnik, megoldották. A gyilkos (Willam Hurt) az elején elteszi láb alól a naaagy játékgyár fejesét, aztán lépten-nyomon a fickó játékaiba botlik. Később kap egy csomagot ugyanettől a játékgyártól (és az aláírásból ítélve az immár halott fejes eddig is halott anyjától, hmm...), és innentől akik olvasták a novellát (vagy az előző bekezdést), sejthetik, mi következik.

Szerintem remekül sikerült az epizód, az effekteket se szúrták el, kacagtam is néha. Remélem, a többi is legalább így, vagy még jobban sül el. (Megfogadtam ugyan, hogy egyszerre nézem meg mind a 8 részt, de csak nem bírtam és csekkoltam az első két részt, amint tudtam, így ez az ismertető egyfajta naplóként is felfogható :))

Az epizód érdekessége, hogy gyakorlatilag meg sem szólalnak benne. Persze, alig vannak szereplők, de az nem jelent semmit (belső monológ, magában beszélés, ilyesmi).

Az is vicces, hogy 5 perccel a kezdés után (és még néhányszor) kiírják, hogy reklámmentes nyitóepizód, a felirat alatt meg ott vigyorog, hogy "Sponsored by Hyundai" (és az ún. product placementekről még nem is szóltam (a főszereplő iPodot hallgat, Coca-Colát iszik, a telefonja Motorola, etc.), bár ez manapság nem ritka jelenség).

Végül egy kérdés: hogy lehet úgy berendezni egy lakást, hogy a szép nagy úszómedence mellé pakolják a házimozit, hogy még véletlenül se maradjon szárazon?!

2. Made in England, avagy Crouch End

Crouch End, magyarul Crouch End, a Rémálmok és Lidércekből. Őszintén szólva fogalmam sem volt, melyik ez a novella, így nagy érdeklődéssel ültem le megnézni (illetve maradtam ülve, mert rögtön az első epizód után néztem), már csak Claire Forlani miatt is.

A történet röviden: az ifjú pár Londonban tölti nászútját. Egyszer csak vacsimeghívást kapnak a férj egyik ismerősétől, aki Crouch Enden lakik. Az első taxis óva inti őket a helytől, mondván idegeneknek nem ajánlatos arra kószálni, a második viszont elviszi őket, közben pedig elmeséli, hogy Crouch End az a hely, ahol dimenziók találkoznak, vagy valami ilyesmi. Megérkezve furcsábbnál furcsább dolgokba botlanak, majd elszabadul a pokol...

Az epizódról alkotott véleményem röviden: szar. Illetve szar, de legalább szerepel benne Claire Forlani. Persze lehet, hogy csak azért érzek így, mert végig azon filóztam, miért nem emlékszem egyáltalán erre a történetre. Gondoltam, 5-10 perc után csak beugrik valami, de még az utolsó percekben sem világosodtam meg. Ebből azt a következtetést vontam le - emlékek híján -, hogy már papíron sem tetszett a dolog, és ilyen szempontból az adaptáció sem maradt le :) Lovecraft-rajongók mondjuk biztos értékelni fogják, ha a novella tetszett nekik - részemről pár rövidebb írástól eltekintve (melyek egy részét nem is ő írta, lásd Crouch End) semmi közöm a szerzőhöz és munkásságához, bár 1-2 novellája tetszett az olvasottak közül. A főszereplő fickó ráadásukl igen gyenge színészi teljesítményt(?) nyújt.

Mindenesetre az első éjszaka (vagyis az első két epizód) után az állás: 1 jó és 1 rossz epizód. Kíváncsian várom, mit tartogat a következő két rész.

3. Through the Looking Glass, avagy Umney's Last Case

Elérkezett végre a második éjszaka! Elsőként a magándetektív, Umney utolsó ügye került képernyőre. A novella a Rémálmok és Lidércekben tette tiszteletét, és nálam nem aratott osztatlan sikert. Sőt, semmilyen sikert.

Clyde Umney igazi nagymenő, a nők kedvence, meg ami kell, ám egyik napról a másikra minden megváltozik - de leginkább Umney maga -, mikor kiderül, hogy valójában nem is létezik, csak egy kitalált figura, egy író elméjének szüleménye...

A címszerepben (és még néhány másikban) William H. Macyt láthatjuk, akit én remek karakterszínésznek tartok, és itt is jól játszik. Itt van továbbá Jacqueline McKenzie a The 4400-ból, akit szintén kedvelek.

Már meg sem lepődtem, amikor kiderült, hogy egy remek epizóddal van dolgom, ugyanis nem ez az első eset, hogy írásban nem tetszett valami, adaptálva viszont igen. Persze az olvasás és az epizód megtekintése között eltelt pár év, így gyanítom, újraolvasva immár írásban is tetszene a történet, csak hát nem nagyon olvasok újra semmit. Mindenesetre a második éjszaka is jól nyitott, és ez dícséretes.

4. Maybe Tomorrow is a Better Day, avagy The End of the Whole Mess

A második éjszaka második története szintén a Rémálmok és Lidércekből származik (A hercehurca vége), és ez sem tartozik a kedvenc novelláim közé.

2011-ben járunk, pár héttel a szülinapom után (feltéve, hogy még élek akkor), és nem sokkal a világvége előtt. Howard Fornoy, az ismert és elismert dokumentumfilmes kalauzol minket: mesél a családjáról és csodagyerek testvéréről, Bobbyról, akivel sülve-főve együtt voltak, és akinek túl lassan járt a keze az agyához képest, ezért kapott egy Commodore 64-et (yes! :)) meg egy szövegszerkesztőt karácsonyra. Howie azt is elmeséli, hogy épp az imént ölte meg szeretett testvérét, aki a világ jobbá tétele érdekében méheken és angolszász protestánsokon kísérletezett (angolosok előnyben).

Ennek az epizódnak is nagyon eltalálták a hangulatát, jópofa szöveg, pörög az egész, meg minden. Az is jó ötlet volt, hogy a jelenben valós időben telnek a percek: az epizód elején 1 órája van Howie-nak, és a reklám alatt is telik az idő, pörög a számláló a kamerán (gondolom, mint a 24-ben, de az a sorozat nekem valahogy kimaradt).

Szóval újabb klassz epizódhoz van szerencsénk, nekem meg asszem újra kéne olvasni mindent, ami elsőre nem tetszett, hátha...

A sorozat feléhez érve az állás tehát 3:1. Jöhet a következő adag!

5. I Know the Reaper, avagy The Road Virus Heads North

Richard Kinnell befutott író, mint oly sokan King történeteiben. Hazafelé tart egy konferenciáról, amikor meglát egy kiárusítást. Vesz is egy festményt, de miután majdnem összetöri magát és flancos kocsiját a kép miatt, behajítja a művet vízbe. Az azonban valahogy visszakerül a hátsó ülésre...

A főszerepet a kivénhedt Tom Berenger játssza, akit elsősorban huszadrangú akciófilmekben láthattunk korábban, és itt se nyújt felejthetetlen alakítást.

A történet eredetileg egy 999 című antológiában jelent meg, majd a Minden Haláliba is belekerült, onnan pedig ebbe a sorozatba. Nekem annyira nem tetszett a novella, de volt rosszabb, az adaptáció viszont egyáltalán nem nyerte el a tetszésemet.

6. Jailhouse Rock, avagy The Fifth Quarter

Willie 7 év után (újra) szabadlábra kerül, és miután jól megdöngette az asszonyt (kellett a változatosság a börtönlakók után), aszongya, minden jóra fordul hamarosan. Nem telik el azonban fél perc, és megjelenik az ajtóban Willie volt cellatársa, Barney. Újabb néhány perc, és kiderül, hogy Barney is jóban volt az asszonnyal, miközben Willie a hűvösön csücsült (de jó neki, itt hajnali 3 óra és 40 fokban izzadok a monitor előtt), de van jó híre is: egy négy részre szabdalt térképről hadovál, ami hatalmas kincshez vezet, és mielőtt kileheli a lelkét, az ő negyedét Williéknek adja. Willie pedig ezután elindul, hogy ötödik negyedként begyűjtse a térkép hiányzó darabjait...

A Crouch End-effektus volt érvényben itt is: a világon semmi nem rémlett a sztoriból, ezúttal azonban kellemesre sikeredett ez a közel 45 perc.

A harmadik menet után az állás tehát 4:2 a jól sikerült epizódok javára. Csak így tovább!

7. March of the Undead, avagy Autopsy Room Four

Újabb novella a Minden Haláliból. Howardot golfozás közben megmarja egy kígyó. Mivel azt hiszik, meghalt szívrohamban, értelemszerűen a boncterembe viszik. Howard azonban él, a boncmesterek azonban inkább egymással foglalkoznak, mint a "hullával"...

Vicces novellából vicces filmecske kerekedett, nekem bejött. Howard kellőképpen érdekesen narrálja az eseményeket, és szerencsére nem kellett az ő szemszögéből végignézni az egészet :)

8. Long Live Rock & Roll, avagy You Know They Got a Hell of a Band

A történet elején a jól ismert klisé: egy pár autókázik, majd jól eltévednek. Ezúttal azonban nem gyerekek uralta környékre, mutáns szörnyek lakta vidékre, esetleg valami perverz redneck-család birtokára jutnak, hanem egy városkába, ahol a rock & roll és a rockzenészek örökké élnek...

A főszerepben a King-veterán Steven Webert (Ragyogás mini, Desperation, Becka Paulson) és Kim Delaney-t láthatjuk, valamint Janis Joplint, Roy Orbisont, Ricky Nelsont, Jimi Hendrixet, Jimmyt... izé, Elvist, a királyt, etc.

Kicsit tartottam ettől az epizódtól, mert ez az egyik kedvenc novellám (már amennyire emlékszem), és mivel a kevésbe jó novellák adaptációiban kellemesen csalódtam, gondoltam ez majd jó nagy kellemetlen csalódás lesz. Szerencsére nem.

Összegezve: 6 jó és 2 kevésbé jó epizód, ami meglepően jó arány. Sikerült jópár neves, de legalábbis ismert színészt és színésznőt leakasztani, ami nem feltétlenül jelent jót, de esetünkben nem jelent rosszat sem. Azon mondjuk meglepődtem, hogy egyik epizódot sem Mick Garris rendezte - vajon hogy maradt ki?! :)

Én aztán nem bánom, ha egyszerre két epizódot vágnak az emberhez egy sorozatból, de azért fura, hogy ilyen kevés résszel is eljátszották, amikor itt az egész nyár. No mindegy, ők tudják, mi meg várjuk szeretettel a következő "évadot", ha lesz - sok megfilmesítetlen novella van még ugyanis a tarsolyban.


Letöltés:
http://hotfile.com/dl/44055103/8b46d24/Nightmares.and.Dreamscapes.E01.Battleground.DVDRip.XviD-TOPAZ.avi.html
http://hotfile.com/dl/44055105/5aacd31/Nightmares.and.Dreamscapes.E02.Crouch.End.DVDRip.XviD-TOPAZ.avi.html
http://hotfile.com/dl/44055104/409e46d/Nightmares.and.Dreamscapes.E03.Umneys.Last.Case.DVDRip.XviD-TOPAZ.avi.html
http://hotfile.com/dl/44055106/092ecad/Nightmares.and.Dreamscapes.E04.The.End.of.the.Whole.Mess.DVDRip.XviD-TOPAZ.avi.html
http://hotfile.com/dl/44055102/b52a9e1/Nightmares.and.Dreamscapes.E05.The.Road.Virus.Heads.North.DVDRip.XviD-TOPAZ.avi.html
http://hotfile.com/dl/44059020/5567c7e/Nightmares.and.Dreamscapes.E06.The.Fifth.Quarter.DVDRip.XviD-TOPAZ.avi.html
http://hotfile.com/dl/44059260/38b7cc1/Nightmares.and.Dreamscapes.E07.Autopsy.Room.Four.DVDRip.XviD-TOPAZ.avi.html
http://hotfile.com/dl/44059584/f5706fe/Nightmares.and.Dreamscapes.E08.You.Know.They.Got.A.Hell.Of.A.Band.DVDRip.XviD-TOPAZ.avi.html


Feliratok:
http://hotfile.com/dl/44104213/ef45cea/feliratok.rar.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése