2010. április 21., szerda

Dr. Caligari (Das Kabinett des Doktor Caligari) Hunsub


Dr. Caligari (Das Kabinett des Doktor Caligari)

fekete-fehér némafilm német horror,
75 perc, 1920

rendező: Robert Wiene
forgatókönyvíró: Carl Mayer, Hanz Janowitz
operatőr: Willy Hameister

szereplő(k):
Werner Krauss (Dr. Caligari)
Conrad Veidt (Cesare)
Lil Dagover (Jane Olsen)
Rudolf Lettinger (apa)
Friedrich Feher (Francis)
Hans Heinrich von Twardowski

A film az elmebajos Dr. Caligari-ról és hűséges alvajáró szolgájáról, Cesare-ről szól. A párost több a német hegyekbeli Holstenwall falujában történt gyilkossággal is kapcsolatba hozzák. A film az egyik legkorábbi példája a "történet a történetben" technikának.

"Caligari alakja az első tragikus típus, amelyet maga a film teremtett meg. Az alak egyetemes érvényű, ugyanúgy, mint Harpagon vagy Don Juan. Nem annyira ember, mint inkább a lélek sajátos állapota ez, a kegyetlenségnek és a nyugtalanságnak, a fantasztikumnak és a megszállottságnak valami különös keveréke."
Georges Sadoul


A közvetlenül az első világháború után készült film a német expresszionista filmstílus legnagyobb hatású, legtöbbet idézett alkotása, amely 1958-ban a híres brüsszeli szavazáson bekerült minden idők legjobb 12 filmje közé. Hatása nem annyira a közepes tehetségű rendező, mint inkább a forgatókönyvírók, a színészek, és főként a díszlettervezők érdeme. A forgatókönyvírók eredeti szándéka szerint Caligari, az őrült hipnotizőr, és médiumának kapcsolata a hatalomra törő, irracionálisan gonosz zsarnok és a kiszolgáltatott kisember viszonyát testesítette volna meg. Az eredeti cselekményhez utólag hozzákapcsolt kerettörténet tompította a társadalomkritikát, és lélektani síkra emelte a konfliktust. A filmben kizárólag festett díszleteket alkalmaztak, amelyeket három expresszionista festő, a Sturm csoport tagjai készítettek. A kísérteties, látomásszerű kisvárosban az utcák hegyesszögben torkollnak egymásba, a düledező kockaházak tetején a kémények ferdén meredeznek. A torz perspektívájú, hatásosan megvilágított díszletek között a szereplők árnyakként suhannak, mintha maguk is megelevenedett rajzfigurák lennének. A főszerepekben a kor nagy színészei, Werner Krauss, Conrad Veidt és Lil Dagover láthatók.


Letöltés:
http://www.megaupload.com/?d=DQRJXPIA
http://www.megaupload.com/?d=73M72834
http://www.megaupload.com/?d=OQJKNUZ2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése