2010. április 21., szerda

Nosferatu (Nosferatu - Eine Symphonie des Grauens)


Nosferatu (Nosferatu - Eine Symphonie des Grauens)

fekete-fehér, német némafilm
1922, 81 perc

rendező: F.W. Murnau
író: Bram Stoker
forgatókönyvíró: Henryk Galeen
operatőr: Fritz Arno Wagner
Zene: Hans Erdmann
Producer: Enrico Dieckmann

Szereplő(k):
Max Schreck (Orlok gróf)
Alexander Granach (Knock alkusz)
Gustav von Wangenheim (Jonathan Hutter)
Greta Schroeder (Ellen Hutter)
G.H. Schnell (Harding)
Ruth Landshoff (Anne)

Murnau filmjében egy brémai ingatlanügynök elküldi nemrég nősült könyvelőjét Orlok grófhoz (Max Schreck) - aki igen távol, a Kárpátok erdőségeiben él - egy ingatlanügy rendezésére. Ugyanis a gróf házat akar venni Brémában. A könyvelő útja ezeken az erdőségeken át - mely már önmagában is átborzongató: ködtakaró alatt megbokrosodó lovakkal, farkasokkal, és kísérteties madarakkal - csupán ártalmatlan előjáték azokhoz a kalandokhoz, melyek Nosferatu kastélyában várnak rá. A megérkezése utáni napon házigazdáját keresve elhagyott termeken és pincéken át vándorolva fedezi fel a vár gazdáját egy szarkofágban fekve, hullaként, tágra meredt szemmel. Nosferatu ugyanis vámpír, és a vámpírok nappal alszanak. Éjszaka viszont a szörnyeteg odalopódzik Jonathan Hutter-hez, a könyvelőhöz, és kiszívja a vérét. Ugyanebben a pillanatban viszont Hutter kedvese, Ellen felriad álmából. (A forgatókönyvíró Galeen ötlete volt ez, hogy e telepatikus jelenség révén kifejezésre juttassa a szerelem földöntúli erejét.) Az üzlet megkötése után a gróf elhagyja a kastélyt, és Brémába utazik. Ahol csak megjelenik patkányok rajzanak ki, és az emberek holtan esnek össze - Nosferatu nyomában mindenütt dögvész. Nosferatu egy vitorláshajóra száll, azzal utazik tovább. Közben az ingatlanközvetítő is megszökik, és hazafelé tart.

Mint a történet leírásából is feltűnhetett, hogy nem Drakula gróf, hanem Orlok gróf; nem Jonathan Harker, hanem Jonathan Hutter; és nem Lucy, hanem Ellen szerepel. Így sem kerülhette el a film a pert: nem sokkal a film bemutatása (1922) után Florence Stoker - Bram Stoker özvegye - indított eljárást a film ellen, annak megsemmisítését követelve. Az indok a nagy hasonlóság volt a férje regénye és a film cselekménye között. A film bemutatásakor hatalmas siker volt. Budapest is Drakula lázban égett. Balázs Béla, a magyar filmszakíró írta 1924-ben, hogy mintha "a végítélet jeges lehellete" csapott volna át a Nosferatu jelenetein. E hatások elérésére a rendező, és operatőre mindenféle trükköt alkalmazott. Negatív filmet vágtak be a kész kópiába, így a Kárpátok erdőségeit a fekete égbolt felé meredő kísérteties fehér fák útvesztőjeként mutatták be; az "egy fordulat- egy kép" módszerével készült felvételek a könyvelő kocsiját rándulásokkal előrehaladó fantom-járművé változtatták. A többi német expresszív filmhez képest újdonság, hogy a rendező sok külső felvételt alkalmazott - főleg skandináv filmesek hatására. Ugyanis a legtöbb film szinte 100%-ban stúdióban készült.

1978-ban, a német film nagy rendezője előtt tisztelegve Werner Herzog forgatta újra a történetet, Klaus Kinskivel a főszerepben.

Online:


Letöltés:
http://data.hu/get/465405/Nosferatu.part1.rar
http://data.hu/get/465406/Nosferatu.part2.rar
http://data.hu/get/465407/Nosferatu.part3.rar
http://data.hu/get/465408/Nosferatu.part4.rar
http://data.hu/get/465409/Nosferatu.part5.rar
http://data.hu/get/465410/Nosferatu.part6.rar
http://data.hu/get/465411/Nosferatu.part7.rar

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése